LINDERN VELFORENING

Bilde

Oppsummering av nabolagsmøte 5. mars

Rakk du ikke nabolagsmøtet om utviklingen av den Gamle Veterinærhøgskolen? Fortvil ikke, Velforeningen har laget en lett fordøyelig oppsummering om hva som skjer, og om det blir salg eller ikke.

Se gjerne powerpointpresentasjonen som ble vist her, og medvirkningsrapporten som er laget kan leses her.

Midlertidige aktiviteter
Vi begynner med det som er mest spennende i et korttidsperspektiv: På Linstows del av tomten, bak Kiwi, skal det komme et bakeri (utsalg og produksjon), i tillegg til restaurant, bar, vinbar og pizzarestaurant. Dette blir spennende – men husk også å sette pris på Åpent Bakeri, Ansjosen og alle andre nærliggende lokale bedrifter for å bidra til at de kan eksistere.

Av midlertidig aktivitet før det settes i gang med reguleringsplan meldte kommunen mye av det samme som på informasjonsmøtet i fjor, men vi tar en kjapp recap av det også. Hovedbygget er utleid til Utdanningsetaten, hvor det skal være voksenopplæring frem til 2030. Kulturetaten har leid bygg 10 og 12 til atelier for kunstnere frem til 2030. I bygg 2,3, 4 og 11 er det midlertidig bruk knyttet til film, kunst og eventer. Bygg 9 er et midlertidig lager, mens bruk av bygg 13, 15 og 16 vurderes sammen med Linstow. For bygg 19b, som mange kjenner som den gamle NVH-barnehagen, er det søkt plan- og bygningsetaten om bruksendring. Velforeningen håper at den gamle barnehagen kan komme nærmiljøet snarlig til gode. Utover det er det fremdeles ingen penger til å bygge Deichman-bibliotek i bygg 17, og heller ikke penger til å starte arbeid rundt den mye omtalte midlertidige permanente Lindern skole. Manglende finansiering er også årsak til at mange bygg ikke kan leies ut, nettopp fordi at de er så dårlig stand at de ikke tilfredstiller gjeldende regelverk. Forvirret over hvilket bygg som har hvilket nummer? Sjekk det ut nærmere her.

Oslobygg jobber på med å forbedre uteområdene: Det blir montert nye utemøbler, de vurderer bedre belysning, og de fortsetter med økt vakthold (økning fra en til fire vaktrunder per dag) som et tiltak for å forebygge kjedelige hendelser. De har også fått hentet en bymiljøgate fra Grünerløkka til Veterinærhøgskolen. På møtet etterlyste velforeningen lekeapparater til barn – det skal komme etter hvert.

Langsiktige aktiviteter
I løpet av høsten 2024 har Linstow og Oslobygg avholdt flere workshops. Fire av dem har vært for naboer, ungdommer, studenter og eldre, men det har også vært «egne» workshops hvor de har invitert inn kommunale etater. Dette arbeidet ble presentert av Comte Bureau, som har utført fasiliteringsprosessen for kommunen. Basert på de fire workshopsene for ungdommer, eldre, studenter og naboer, har det blitt utviklet «personas», altså fiktive personer som representerer ulike behov i de ulike gruppene. Disse kan man finne igjen i rapporten, som det er linket til over. Disse personasene er – ikke overraskende – utålmodige på at det må bli aktivitet på området. Dette er også synlig i Oslobyggs postjournal – i alle fall i de henvendelsene de publiserer der – folk forventer mer. Blant ønskene disse fiktive personene har kan det nevnes:

  • Seniorer: De ønsker ikke å bo på insitutsjon, de ønsker aktiviteter for seniorer og de ønsker å føle seg inkludert

  • Ungdommer: De ønsker steder å møtes, de ønsker å delta i planlegging av aktiviteter på den gamle Veterinærhøgskolen, og de ønsker seg ungdomsjobber

  • Studenter: De ønsker seg studentboliger, «infrastruktur for å henge» og lavterskeltilbud og tilrettelegging for uformelle samlinger

  • Naboer: Ønsker et sted å bruke fritiden, ønsker at tomten tas i bruk her og nå, og at å bo i dette området er en del av identiteten deres.

    Denne medvirkningsprosessen omtales som «fase 1» i utviklingsprosessen og varte ut 2024. Man er nå i «fase 2», hvor det skal lages planinitiativ og planprogram, være prosjektutvikling, medvirkning og utredninger. Denne fasen varer ut 2025, før man i 2025 begynner på utarbeidelse av reguleringsplan. Se fullstendig tidslinje i presentasjonen som er linket til over.

    Salg av tomten?
    Den siste tids avisoppslag om mulig salg av Veterinærhøgskoletomten ble også tema. Oslobygg forsøkte å avdramatisere det hele, men det er samtidig en kjensgjerning at kommunen har betalt over 100 millioner kroner i kapitalkostnad på tomten hvert år siden den ble kjøpt, uten at det foreløpig har gitt store resultater i bruk. Om det blir salg eller ikke gjenstår å se.